Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. február 6., szerda

A tulajdonos munkaviszonyban

Látogatónk kérdezte:

Sziasztok!
Van egy ügyfelem, akit könyvelek. Cége családi vállalkozás, ahol õ, a felesége és gyermeke a tulajdonosok. Felesége többségi részesedéssel. A férj, aki a vállalkozásban fizikai munkát is végez, az új gt. alapján úgy döntött, hogy munkaviszonyt létesít, hogy kiélvezze, kivehesse a dolgozói juttatásokat. Gondban van, hogy milyen munkaszerzõdést kössön. Ugyanis hetente van úgy, hogy 48-52 órákat is dolgozik. Azt viszont nem teheti meg, hogy 16 óráig alkalmazott, majd 16 óra után tagként hal meg a vállalkozásért. Vagy egyik nap alkalmazott, másik nap tag. Az általatok kidolgozott munkaszerzõdés minta segít ennek frappáns megoldásában? Vagy tudtok ebben valamilyen formában segíteni, testre szabással?

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.

2 megjegyzés:

  1. A társasági szerződés rendelkezzen úgy, hogy a férj a munkáltatói jogok gyakorlója. Vele a taggyűlés ( a feleség képviseletében) kössön munkaszerződést és legyen bele írva az alábbi törvény szöveg (vastaggal kiemeltem).


    140/A. § (1) A munkáltató köteles nyilvántartani a munkavállalók
    a) rendes és rendkívüli munkaidejével, ügyeletével, készenlétével,
    b) szabadságának kiadásával,
    c) egyéb munkaidő-kedvezményével
    kapcsolatos adatokat.
    (2) Az (1) bekezdés a) pontjában előírt szabályt nem kell alkalmazni, ha a munkavállaló a munkaideje beosztását vagy felhasználását maga jogosult meghatározni.

    A fenti szabály, - mint látod - mentesíti a társaságot a férj "rendes és rendkívüli munkaidejével, ügyeletével, készenlétével" kapcsolatos nyilvántartási kötelezettség alól"

    VálaszTörlés
  2. Az általunk kifejlesztett munkaszerződés minta igényeid szerint testreszabható!

    VálaszTörlés