Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
Név:(ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. február 13., szerda

Külföldi munka

Egy kft külföldön bontási munkálatokat és parkettázást végez magánszemélyek részére. A munka megkezdése előtt a Kft. bejelentkezik az ottani adóhatóságnál.
A teljesítést követően az osztrák áfa kulcs felszámításával számlát állít ki, majd az áfa összegét bevallja és befizeti.
Hogy könyveljem le a gazdasági eseményt?
Az egész összeget árbevételre és ha befizeti az áfát, akkor árbevételt csökkentő tételként, vagy úgy mint egy magyar kimenő számlát: a vevővel szemben árbevétel és áfa fizetési kötelezettség?


A Kft-nek be kell jelentkeznie az osztrák adóhatóságnál és áfa bevallást kell benyujtania.
Ezen kívül az adott országban hatályos törvényi előírásoknak megfelelően egyéb bevallási kötelezettségének is eleget kell tennie (pl. nyereségadó, jövedelemadó).

Véleményünk szerint - a beküldött elsődleges bizonylatok alapján -, Magyarországon kell a gazdasági eseményt könyvelni. A vevővel szemben a nettó árbevételt, az egyéb rövidlejáratú kötelezettségek között pedig a kint fizetendő áfát. Az ellenérték beérkezésekor a bankszámlával szemben kiegyenlítjük a vevőt. Az egyéb rövidlejáratú kötelezettség - az osztrák áfa befizetésekor -, a külföldi bankszámla terhelésével egyidejűleg szünik meg.

A beszámoló készítése során a magyar társasági adóbevallásban az osztrák adóhivatal folyószámla kivonata, illetve a benyújtott adóbevallás alapján lehet majd a külföldön fizetett (fizetendő) adót figyelembe venni.

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése