Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. február 13., szerda

Folyamatos szolgáltatás

Folyamatos szolgáltatásnak számít-e az üzembentartási szerződés szerinti tevékenység?
Jelenleg havi átalányként számlázunk, a teljesítés időpontja a hó utolsó napja.
A szolgáltatás havi egy karbantartásból, folyamatos rendelkezésre állásból, illetve igény szerinti hibaelhárítás biztosításából áll.

2008. január l-től megszűnt a folyamatos termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás fogalma. Ezek általában a közműrendszerek kiszámlázásához kötődtek. A folyamatos szolgáltatásnyújtás feltétele az állandó rendelkezésre állás biztosítása volt.
Az új áfatörvény ezt a fogalmat megszüntette. Ezt követően részletfizetésről, illetve határozott időtartamra szóló elszámolásról beszélhetünk.
Ezekben az esetekben az adófizetési kötelezettség az adott részlet vagy elszámolás esedékessége időpontjában keletkezik.
A 12 hónapot meghaladó időtartamhoz kötődő részlet vagy elszámolás esetén a 12 hónapra arányosan jutó áfát be kell fizetni.
Tekintettel arra, hogy részfizetés esetén a teljesítés időpontja a fizetés esedékessége, ezért célszerű a számlát az adott hónap 20. napján kiállítani, a teljesítés és a fizetés esedékessége időpontjaként pedig a hónap végét megjelölni.

Jogszabály: Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény vonatkozó paragrafusai:

57. § Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha az ügylet tárgya természetben osztható és a részteljesítésnek egyéb akadálya nincs, a részteljesítés is teljesítés.

58. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.
(2) Abban az esetben, ha az az időszak, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik, tartamában meghaladja a 12 hónapot, az (1) bekezdéstől függetlenül - időarányos részteljesítésként-teljesítés a tizenkettedik hónap utolsó napja is.
(3) E § nem alkalmazható a termék 10. § a) pontja szerinti értékesítésére.

10. § Termék értékesítésének minősül továbbá: a) a termék birtokba adása olyan ügylet alapján, amely a termék határozott időre szóló bérbeadásáról vagy részletvételéről azzal a kikötéssel rendelkezik, hogy a jogosult a tulajdonjogot legkésőbb a határozott idő lejártával, illetőleg az ellenérték maradéktalan megtérítésével megszerzi.

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.
Amennyiben szeretnél e-mailben azonnal értesülni az ú bejegyzésekről, úgy az oldal alján található Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) feliratra klikkelve teheted ezt meg.
Szeretnél te is bejegyzést közzétenni ebben a blogban? Írd meg nevedet és e-mail címedet. Mi meghívunk szerkesztőink közzé.

5 megjegyzés:

  1. Kérdésem: havonta számlázom a karbantartási átalány összegét+a felhasznált anyagot. Hó utolsó napja a fizetési/teljesítési dátum. Kiállítom a számlát pl.20-án,majd 22-én olyan karbantartást végzek, amihez anyagot is felhasználok.Külö számlát kell kiállítanom? Vagy a megoldás az egyszeri számlázáshoz az u.n. gyüjtő számla? Köszönöm a választ(

    VálaszTörlés
  2. Ha az átalánydíjas karbantartáshoz - szerződésben rögzített módon -, külön felszámíthatod a felhasznált anyagot, akkor azt a rész teljesítés időpontjáig szerepeltetni kell az adott időszak részszámlájában. Amennyiben az adott bevallási időszakban még további anyagköltség merül fel, akkor azt külön ki kell számlázni. Ekkor a számla kiállításának az időpontja a teljesítés időpontjával egyezik meg.

    VálaszTörlés
  3. martKöszönöm a választ! A gyüjtőszámla nem jó a kétszeri/ többszöri számlázás helyett, ha a Megrendelővel megegyezem?
    Ha igen, akkor a teljesítés dátuma a hónap utolsó napja lehe?
    Köszönöm előre is a választ!hqtfkp

    VálaszTörlés
  4. Jó a gyűjtőszámla is, ha teljesíted az alábbi feltételeket:

    164. § (1) A 163. §-tól eltérően, ha az adóalany
    a) a teljesítés napján egyidejűleg, illetőleg
    b) a rá vonatkozó adómegállapítási időszakban ugyanannak a személynek, szervezetnek több, számlakibocsátásra jogalapot teremtő ügyletet teljesít, számlakibocsátási kötelezettségéről úgy is gondoskodhat, hogy azokról egy számlát (a továbbiakban: gyűjtőszámla) bocsát ki.
    (2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazásának feltétele, hogy a gyűjtőszámla alkalmazásáról a felek előzetesen megállapodjanak.
    (3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a 163. §-ban említett kötelezettséget azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a gyűjtőszámla kibocsátásáról legkésőbb a kötelezett adóalanyra vonatkozó adómegállapítási időszak utolsó napjáig, de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell gondoskodni.
    (4) Eltérő rendelkezés hiányában a gyűjtőszámlára egyebekben e törvénynek a számlára vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

    163. § Az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb
    a) a teljesítésig,
    b) előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításáig,
    de legfeljebb az attól számított 15 napon belül köteles gondoskodni.

    VálaszTörlés
  5. Értjük mi! Arra vagy kíváncsi, hogy konkrétan mikor számlázhatsz, és mi lesz a teljesítés időpontja?

    Az egyik fontos szempont, amit a törvényből figyelembe kell vennünk az, hogy "a gyűjtőszámla kibocsátásáról legkésőbb a kötelezett adóalanyra vonatkozó adómegállapítási időszak utolsó napjáig, de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell gondoskodni".

    Tehát mi azt olvassuk ki ebből, hogy a törvény különbséget tesz az átalány jellegű szolgáltatások számlázhatósági időszaka és a konkrét termékek kigyűjtési időszaka között.

    Egy havi bevalló adóalany megállapodhat ügyfelével arról, hogy az átalány díjas karbantartási szolgáltatását negyed évente számlázza. És ez természetesen nem is gyűjtő számla.

    Nem teheti meg ugyanezt mondjuk egy alkatrész értékesítő, aki havi bevalló. Neki az adómegállapítási időszak utolsó napjáig (azaz hó végéig), de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell kiállítania a számlát.

    Véleményünk szerint az alkatrész értékesítőre is vonatkozik az 58. § (1), vagyis ha az ügyfelével való szerződésben határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, akkor a teljesítés időpontja a fizetés esedékessége. Mondjuk a február havi értékesítésekről március 10-én állítja ki a gyűjtő számlát. Ezen március 18.-át jelöl meg fizetési határidőként. A szabály szerint ennek a számlának a teljesítési időpontja egybeesik a fizetés esedékességével, tehát március 18.

    És ne feledkezzünk meg erről sem:

    171. § A gyűjtőszámlában az összes számlakibocsátásra jogalapot teremtő ügyletet tételesen, egymástól elkülönítve úgy kell feltüntetni, hogy az egyes ügyletek adóalapjai - a 169. § i) pontja, illetőleg ka) alpontja szerinti csoportosításban - összesítetten szerepeljenek.

    169. § A számla kötelező adattartalma a következő:
    i) az alkalmazott adó mértéke;
    ka)mentes az adó alól

    VálaszTörlés