Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2009. május 14., csütörtök

A végkielégítés adózása

A férjem munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása következtében 2008 november 30-án megszűnt.
A decemberben kifizetett végkielégítést a 2008 évről készült adóbevallásában kell teljes egészében figyelembe vennie, vagy valamilyen arányosítási szabályt kell alkalmazni?

Az SZJA tv. fogalom meghatározásai között a "Bér" címszónál találkozunk a végkielégítés fogalmával is:
"a) a munkaviszonyból származó jövedelem (kivéve a munkáltató által fizetett adóköteles biztosítási díjat, valamint a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítést);"

A törvényből az is kitűnik, hogy a magánszemély nem igényelheti az adóhatóság közreműködését a bevallás elkészítésében abban az esetben, ha az adóévben végkielégítés megosztott része után van adókötelezettsége.

Alapszabályként fogalmazza meg a törvény 26. § (2) bekezdése, hogy "A munkaviszony megszűnésével összefüggő végkielégítést a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amely napon azt kifizették."

A (3) bekezdés:
"A törvényben meghatározott mértékű, továbbá az állami végkielégítésnek egy hónapra eső részét és a levont adóelőlegnek ehhez kapcsolódó részét legalább annyiszor kell figyelembe venni, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől az adóév végéig eltelik, de legfeljebb ahány hónapra vonatkozik a kifizetés. A fennmaradó végkielégítést és a levont adóelőlegnek erre eső részét, de legfeljebb az egy hónapra jutó összeg tizenkétszeresét a következő adóévben megszerzett jövedelemnek és megfizetett adóelőlegnek kell tekinteni. Amennyiben a végkielégítés teljes összege meghaladja az így számított értéket, a fennmaradó összeget és az ehhez kapcsolódó levont adóelőleget a munkaviszony megszűnését követő második évben megszerzett jövedelemnek és megfizetett adóelőlegnek kell tekinteni.

(4) A magánszemély a (3) bekezdésben említett végkielégítés kifizetését megelőzően írásban nyilatkozhat, hogy a (3) bekezdés rendelkezését nem kívánja alkalmazni."

A fenti rendelkezés szerint amennyiben a kérdezőnek mondjuk hat havi végkielégítés járt és nem nyilatkozott, úgy 2008 évben legalább egy havi végkielégítést és az ezzel arányosan levont adóelőleget kell a bevallásában szerepeltetnie. A fennmaradó rész és az ezzel arányosan levont adóelőleg a 2009 évi bevallás részét fogja képezni.

A bevallás 0853 kitöltési útmutatója véleményünk szerint nincs teljes összhangban a törvény szövegével. Itt ugyanis az szerepel, hogy "Az összeg egy hónapra jutó részét annyiszor kell itt figyelembe vennie 2008. évi jövedelemként, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől 2008. december 31-ig eltelt." A "legalább" kifejezés az útmutatóból kimaradt és helyébe a "kell" megfogalmazás lépett. Szerintünk a törvény alkotó szándéka szerint itt más arány is elképzelhető lenne. A (4) bekezdésben említett nyilatkozat ugyanis az osztatlan szerepeltetésre vonatkozik.
Hangsúlyozzuk, hogy a szabály csak a a törvényben meghatározott mértéknek megfelelő összegre értendő!


Segítsd te is jogszabály értelmező munkánkat!

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, vagy további
kérdésed, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.
Amennyiben e-mailben azonnal értesülni akarsz az új bejegyzésekről, úgy az oldal alján
található Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) feliratra klikkelve érheted ezt el.

6 megjegyzés:

 1. A végkielégítés adózására vonatkozik a kérdésem:
  munkáltatómmal megegyezés alapján a végkielégítést már július elsején ki fogják fizetni, de munkaviszonyom csak szeptember elsején szűnik meg.
  Eddig úgy gondoltam, mindegy, mikor fizetik ki, négy hónapot 2009-ben, a maradékot 2010ben adózom le. és mindegy hogy a munkaviszony megszűnésekor, vagy előbb fizették ki. Mégis kérem, ha lehet, erősítsék meg, nehogy hibázzak. Köszönöm, Tibor

  VálaszTörlés
 2. Kedves Tibor!

  Amint a blogbejegyzésből is kitűnik, a levont adóelőlegnek a végkielégítéshez kapcsolódó részét legalább annyiszor kell figyelembe venni, ahány teljes hónap a munkaviszony megszűnésétől az adóév végéig eltelik. Tehát a munkaviszony megszűnése a mérvadó. Jól gondolod a négy hónapot, feltéve, hogy nem nyilatkoztál a teljes összeg tárgyévi figyelembevételére!

  VálaszTörlés
 3. A végkielégítés utáni adózással kapcsolatban van nekem is kérdésem.
  A munkaviszonyom 2009 márciusban szűnt meg, 3 hónap végkielégítést majd augusztus végén fogom megkapni, a bérgarancia alaptól. Az elszámolásban szerepel adóelőleg levonása, de ez nem fedezi az éves jövedelmem szerinti adóelőleg összegét. A 3 havi összeggel az éves bérem beleesik a 34%-os sávba.A jövő évi adóbevalláskor ki kell fizetni a kettő közötti teljes különbözetet?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Anikó

  VálaszTörlés
 4. Kedves Anikó!

  Véleményünk szerint akkor kell a különbözetet rendezned.
  Egyébként gondolom, hogy 36%-ot akartál mondani.

  VálaszTörlés
 5. A végkielégítés megosztásával kapcsolatosan van kérdésem:a 2 havi végkielégítés kifizetése 2009. decemberben megtörtént, a munkaviszony 2010.február 01-én szünik meg.A munkáltató által kiadott adatlap 09. sorában az állami végkielégítés 2009.évi jövedelem összevonásánál figyelembe vett részként szerepel 2 hónap és természetesen az összege is.A 20. sor levont adóelőleg összegeként külön szerepelteti a végkielégítés 2009-re eső adóelőlegét.Tehát eszerint a végkielégítés teljes összege 2009.évi jövedelemnek számit? Előre is köszönöm a segítségét. Teca

  VálaszTörlés
 6. Mennyi a végkielégítés adója,mert a t.vény 20%-ot ir,akkor miért adózik eggyütt a többi jövedelemmel.
  Amikor nekem kifizették a végk. 20%-ot vontak csak le munkahelyemen,utána a 2009-es SZJA bevalláskor 177.000.- fot-ot most a 2010-es SZJA bevalláskor még 201.000,.ft-ot kell fizetniaz áthuzódó végk.után.Mennyi utána az adó?

  VálaszTörlés