Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. május 24., szombat

A könyvelőmmel nem tudok zöld ágra vergődni.

Megszűnt az alkalmazotti jogviszonyom. Ezzel egyidőben, a cégnek egyedüli jogkörrel vagyok az ügyvezetője. Kérdésem, hogy ettõl az időponttól milyen fizetési kötelezettségeim vannak, úgy, hogy munkabért egy fillért nem tudtam kivenni, és a 2007.09.01. módosítás értelmében nem lehetek munkaviszonyban sem a saját Bt.-ben. A könyvelőmmel nem tudok zöld ágra vergődni a kérdésben. Minden hónapban leszámfejt nekem automatikusan több mint 90 ezer forint fizetni valót,mintha rendes munkaviszonyban lennék (dolgozói+munkáltatói rész adó és járulék terheit). Munkaszerződésem a céggel nincs. Mindenképpen rendezni szeretném a helyzetet, mert a jelenlegi fizetni valók komoly terhet jelentenek, és munkabért sem tudok kivenni.


A kérdésnek sokféle vetülete van. Egy biztos: ez így szabálytalan.

A járulékokat a felvett bér után kell megfizetni. Olyan nincs, hogy nem veszünk fel fizetést, csak fizetjük a járulékokat. Ha nincs kifizetés, akkor nincs járulék kötelezettség sem.

Más kérdés az, hogy biztosított kell legyél, ha igénybe akarod venni ezt a szolgáltatást és netán még nyugdíjat is szeretnél majd kapni. Technikailag persze megoldható, hogy papíron felveszed a bért, majd tagi kölcsönként visszaadod. De azonnal felmerül a kérdés, hogy miből élsz?

Egy olyan cég, amelyik nem tud annyit termelni, hogy kifizessen egy minimálbért a tulajdonosának, azt azonnal meg kell szüntetni, míg valaki azt nem gondolná, hogy fekete bevételekből tartja fenn magát a tulajdonos.
A jogszabályi háttérről már esett szó blogunkban. Olvasd el a Ki nem fizetett munkabér című bejegyzésünket.

Segítsd te is jogszabály értelmező munkánkat!

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, vagy további
kérdésed, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.
Amennyiben e-mailben azonnal értesülni akarsz az új bejegyzésekről, úgy az oldal alján
található Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) feliratra klikkelve érheted ezt el.
Szeretnél te is bejegyzést közzétenni ebben a blogban? Írd meg nevedet és
e-mail címedet. Mi meghívunk szerkesztőink közzé.

3 megjegyzés:

  1. Szerintem a könyvelődnek akkor igaza van, ha beltag vagy a saját Bt-ben és nincs máshoz heti 36 órás munkaviszonyod.Ugyanis a beltag köteles a társaságában személyes közreműködésre és legalább a minimálbér utáni járulékok megfizetésére. Attól, hogy nem vagy alkalmazott a saját vállalkozásodban, nem szűnt meg a biztosítási jogviszonyod, csak átalakult társasági jogviszonnyá. Kültagként természetesen nem vagy köteles munkát végezni, ha a társasági szerződésben ez le van rögzítve. Ügyvezetést elláthatod megbízási jogviszonyban "0" Ft-ért is.

    VálaszTörlés
  2. "A ki nem fizetett munkabér" c. kérdésre adiott első válasz akkor helyes, ha a tulajdonos munkavállaló /munkaviszonyban áll/ a saját cégében. Amennyiben nincs 36 órás munkaviszonya /saját cégében vagy máshol/,akkor automatikusan társas vállalkozónak minősül, ezáltal biztosítási jogviszonya keletkezik, és mindenképpen meg kell fizetni a kötelező járulékokat. A Kft tulajdonosokra és a bt. beltagjára biztosan áll ez a dolog. A könyvelőnek tehát igaza van. Véleményem szerint azonban, ha ténylegesen nem vesz fel jövedelmet, elegendő a minimálbér /69000 Ft / után megfizetni a jhárulékokat.

    Szilágyi Magdi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Magdi!
    Mindenek előtt köszönjük, hogy hozzászóltál. Őrízd meg ezt a gyakorlatot a továbbiakra is.

    A téma további kifejtését új bejegyzéssel folytatjuk, mert ez a hozzászólási felület nem biztosít kellő keretet hozzá.

    VálaszTörlés