Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2013. január 22., kedd

A kisadózó vállalkozás (KATA) és az áfa


A kisadózó (KATA) vállalkozás esetében lehet alanyi mentességet választani.


A bevételi nyilvántartás mellett az alanyi adómentességet választó adózónak figyelemmel kell lennie az Áfa tv. idevágó rendelkezéseire, mivel keletkezhetnek olyan bevételek, amelyek nem számítanak bele áfa szempontjából a 6 millió forint alanyi mentesség határába, vagy alanyi adómentesség választása ellenére áfa fizetési kötelezettsége keletkezhet.

Az a KATA vállalkozás, amelyik nem választott alanyi mentességet, az az áfa törvény általános szabályai szerint kell adózzon.


A termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról köteles az Áfa tv. szabályai szerinti nyugta vagy számla kiállítására azzal, hogy a bizonylatot, a nyilvántartást a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig köteles megőrizni. E kötelezettség a bizonylat rontott példányára is vonatkozik. Mivel nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, ezért elviekben a 8 év megőrzési kötelezettség nem vonatkozik. Az nem tisztázott, hogy visszatérés esetén mi van. Abból lehet kiindulni, hogy a visszatéréskor leltároznia kell és olyan, mintha új életet kezdene.

A KATA adóalany esetében nem minősül bevételnek az áthárított általános forgalmi adó. Az áfa törvény nem tartalmaz semmilyen kivételes szabályt a KATA adóalany által figyelembe vehető előzetesen felszámított adót illetően, ezért e tekintetben is az áfa törvény általános szabályai az irányadók.


2012. évi CXLVII. törvény
a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

1. §
12. kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt azzal, hogy nem bevétel
a) az áthárított általános forgalmi adó,
13. bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában
a) pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okirat esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja;
b) igénybe vett szolgáltatás esetében az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának vagy igénybevevőjének az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) rendelkezései szerint adófizetési kötelezettsége keletkezik, vagy keletkezne;

8. Nyilvántartási kötelezettség

12. § (1) Az adóalany a kisadózó vállalkozások tételes adójával összefüggő nyilvántartási kötelezettségeit e § szerint teljesíti.
(2) A kisadózó vállalkozás a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról köteles az Áfa tv. szabályai szerinti nyugta vagy számla kiállítására, azzal, hogy a kiállított számlán feltünteti azt, hogy „Kisadózó”.

2007. évi CXXVII. törvény
az általános forgalmi adóról

Alkalmazási hatály

2. § E törvény alapján adót kell fizetni:
a) adóalany által – ilyen minőségében – belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,

Adóalany

5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Az érintett személy vagy szervezet jog- és cselekvőképességére személyes joga az irányadó, ha azonban személyes joga alapján nem lenne jog- és cselekvőképes, de a magyar jog alapján igen, akkor jog- és cselekvőképességét a magyar jog alapján kell elbírálni.

Gazdasági tevékenység

6. § (1) Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.
(2) Gazdasági tevékenység körébe tartozik különösen a termelésre, forgalmazásra irányuló ipari, mezőgazdasági és kereskedelmi tevékenység, valamint az egyéb szolgáltatói tevékenység, ideértve a szellemi szabadfoglalkozásként folytatott tevékenységeket is.

ADÓ LEVONÁSA

Adólevonási jog keletkezése és terjedelme

119. § (1) Az adólevonási jog akkor keletkezik – ha e törvény másként nem rendelkezik –, amikor az előzetesen felszámított adónak [120. §] megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani, ideértve azt az esetet is, amikor a fizetendő adó megállapítása a 196/B. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint történik.
(2) Abban az esetben, ha az adó áthárítására jogalapot teremtő ügyletben a termék értékesítőjére, szolgáltatás nyújtójára a 61. § alkalmazandó, az adólevonási jog – ha e törvény másként nem rendelkezik – az adó áthárítására jogalapot teremtő ügylet teljesítésekor keletkezik.


Kapcsolódó termékünk: Áfa arányosítás kalkulátor

Nem elég vállalkozni, a vállalkozást szeretni kell és nem elég szeretni, de tudni, tudni kell! Tisztában vagyunk vele, hogy az adótörvények tekintetében senki sem mondhatja magáról el, hogy ő aztán tudja a tutit. Ugyanakkor bízunk benne, hogy bejegyzéseinkkel egy kicsit hozzá tudunk járulni egy-egy jogi csűr-csavar tisztább megítéléséhez, vagy legalábbis átgondolásához. Segítsd te is jogszabály értelmező munkánkat! Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, vagy további kérdésed, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva. Kérünk továbbá, hogy értékeld írásunkat az alábbiakban feltüntetett jelölő kockák segítségével.

8 megjegyzés:

  1. Üdvözletem!

    Egy hivatalos tájékoztatóban azt olvastam, hogy "A kisadózó vállalkozásra nem vonatkoznak speciális áfa szabályok.". Ez mit takar? Pl: egy alanyi mentes katás vállalkozó egy hete értékesített egy tárgyi eszközt. Neki ez ettől függetlenül áfásan kellett volna? Illetve ha igen, milyen bevallási határidő vonatkozik rá? Azt Art-ban néztem, de konkrétan nem találtam, vagy talán igen: egyik hogy február 25, a másik hogy havi áfás az alanyi mentes (igaz ezt nem értem).

    Köszönöm a választ!

    Misi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Misi!
      Jól gondolod. A katás vállalkozó választhat alanyi mentességet és az áfa törvény azon rendelkezései vonatkoznak rá ebben az esetben, amelyek általában az alanyi mentességet választó vállalkozásra vonatkoznak:
      Tárgyi eszközre vonatkozó különös szabályok
      134. § - 136. § 275. § (9)-(10)
      188. §
      (2) Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár: 6 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeg.
      (3) Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba nem számítandó be:
      a) az adóalany vállalkozásában
      aa) tárgyi eszközként használt termék értékesítése,
      193. § (1) Az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében
      a) a 188. § (3) bekezdésének a)–d) pontjaiban meghatározott esetekben;
      Ehhez kapcsolódóan kell a levonási jogot is vizsgálni 194. § - 196. §

      Art.
      B) Az egyes adóbevallások határideje
      3. Az adóbevallás benyújtására vonatkozó különös rendelkezések
      d) Az alanyi adómentességet választó adóalany, kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalany, valamint a kizárólag mezőgazdásági tevékenységet folytató különleges jogállású adóalany az általános forgalmi adó bevallási kötelezettségének minden esetben havi gyakorisággal tesz eleget.

      Törlés
  2. Ez már egy régi bejegyzés, de ezzel kapcsolatban remélem, még lehet egy kérdésem!

    Katázó egyéni vállalkozó áfa körben marad, mert tavaly nem jelentkezett be áfa mentes státuszra. Ebben az esetben ha számlát állít ki, azt áfa-san teszi, megfizeti negyedéves bevallóként az áfa-t, viszont azt csak úgy teheti, hogy költségeiként felmerült tételekben szereplő áfa-t nem vonhatja le?! (Mivel kizárólag bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezett, és költséget nem számolhat el?!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Költséget nem számolhat el, mert Katás, de mivel áfa alany maradt, ezért a költségei áfa tartalmát az általános szabályok szerint levonhatja, visszaigényelheti.

      Törlés
    2. Köszönöm Eszter, hogy válaszoltál :-)

      Törlés
  3. Kedves József!
    KATA-s kisvállalkozó vagyok. Biztosítás közvetítéssel foglalkozom, tehát tárgyi adómentes. A bevételem meghaladja az évi 6 millió forintot. Az idén számláztam egyébként ÁFA-s tevékenységre is. Ez éves szinten csak néhány százezer forint. Hogyan kell eljárnom? Van-e valami az eddigiektől eltérő feladatom? Keletkezett-e ÁFA köteles bevételem? Kell-e rendszeres ÁFA bevallást készítenem? Köszönettel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves arminka!
      Nem foglalkozunk a KATA szabályokkal, de itt biztosan találsz kérdésedre kielégítő választ:
      http://www.nav.gov.hu/search/searchresults?query=Kata

      Üdv. józsef

      Törlés
  4. Sziasztok,
    Nemrégiben indítottam egy KATA alanyi áfa mentes vállalkozásként egy paintball pályát. Most, hogy probálom a költségeket csökkenteni, rábukkantam egy 3. európai únión kivüli gyártóra, aki rendkívül kedvező áron tudná nekem adni a fogyócikkeket. A problémám, csak az, hogy legjobb tudomásom szerint, európai únión kívülről való áru behozatalkor vámkezelétetni kell és Áfát fizetni. A vámkezelés még rendben lenne, de mivel nem tartozom az áfás tevékenységi körbe, nem tudom, hogy a behozoztt termék után a megfizetett ÁfÁ-t valaha viszont látom-e. Van-e rá mód, hogy ebben az esetben az áfát vissza igényeljem. A NAV-ot és a hely vámudvart is felkerestem már, de ők mind azt az információt adták, hogy az ÁFÁ-t be kell majd fizetnem az import árura, de, hogy vissza tudom-e kapni azt nem tudják megmondani. A segítséget előre is kösöznöm.
    Roland

    VálaszTörlés