Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2012. március 21., szerda

A készpénz fizetéssel kapcsolatos szabályok


Az adózói kör által teljesített készpénzben történő kifizetések bizonyos összeghatár felett, bejelentési kötelezettséget vonnak maguk után. Ebben a tekintetben a jogalkotó különbséget tesz a kapcsolt felek, illetve a független adózók között. A kapcsolt felek között teljesült készpénzes ügylet összeghatára 2012 évben változatlanul egy millió forint. A független felek között megvalósuló készpénzkifizetések összeghatár kettő millió forintra módosult. Ez korábban öt millió forintban volt meghatározva. A bejelentésre kötelezett - a törvény szövege szerint - mindig a vevő, illetve szolgáltatást igénybe vevő.

A bejelentő személye és tárgya tekintetében több jogi bizonytalanság is tapasztalható.

Nem világos például, hogy a készpénzben adott kölcsönre vonatkozik-e a bejelentési kötelezettség. Igaz ugyan, hogy a kölcsön nyújtás az szolgáltatásnak minősül, ugyanakkor ebben az esetben nem a szolgáltatás igénybe vevője a fizető fél. Bár az is tény, hogy a törvény nem mondja ki, hogy a készpénz fizető a bejelentésre kötelezett. Így, ha furcsának tűnik is, de véleményünk szerint a kölcsön igénybe vevőjére is vonatkozik a bejelentési kötelezettség. Fontos itt azt is megjegyezni, hogy a munkaviszony keretében történő kifizetések nem tekintendők szolgáltatás nyújtásnak, illetve igénybevételnek.

Az egy napon belül, ugyanazon felek között több részletben teljesített készpénz mozgás megítélése is vethet fel kérdéseket. A törvény a "készpénzfizetés napjáról" beszél és nem alkalmakként történő pénzmozgásról. Olvashatók olyan vélemények, amelyek szerint csak az összeghatárt meghaladó tételeket kell figyelembe venni. Mi úgy ítéljük meg, hogy az ugyanazon napon történt pénzmozgásokat egy bizonyos partner tekintetében össze kell számítani. Mondjuk tíz millió forint tizenegy részletben (tizenegy pénztárbizonylaton) történő átadása számunkra legalábbis nem tűnik életszerű jogalkalmazásnak.

 A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyt nem terheli bejelentési kötelezettség.

2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről
17. § (1) Az adózó,
(9) A készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének - a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével - be kell jelentenie
a) a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást,
b) egyéb esetben a kétmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást.

A b) bekezdést módosította: 2011. évi CLVI. törvény 360. § (1) 6.

Mulasztási bírság
172. § (1) A (2) bekezdésben foglalt eltéréssel a magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha
a) a bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti,

Bejelentési nyomtatvány: 40
Bejelentés készpénzfizetésről (nyomtatvány letöltése a NAV oldaláról): http://www.nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/40.html

Az adóhatóság honlapján olvasható tájékoztatóban, blogbejegyzésünk időpontjában még nem történt meg az összeghatárra vonatkozó változás frissítése!

A társas vállalkozások készpénzforgalmának ellenőrzési tapasztalatai
http://www.apeh.hu/magyar_oldalak/nav/ugyfelszolg/regiok/delalfold/aktualis/elltap.html?query=k%C3%A9szp%C3%A9nz 


Nem elég vállalkozni, a vállalkozást szeretni kell és nem elég szeretni, de tudni, tudni kell! Tisztában vagyunk vele, hogy az adótörvények tekintetében senki sem mondhatja magáról el, hogy ő aztán tudja a tutit. Ugyanakkor bízunk benne, hogy bejegyzéseinkkel egy kicsit hozzá tudunk járulni egy-egy jogi csűr-csavar tisztább megítéléséhez, vagy legalábbis átgondolásához. Segítsd te is jogszabály értelmező munkánkat! Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, vagy további kérdésed, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva. Kérünk továbbá, hogy értékeld írásunkat az alábbiakban feltüntetett jelölő kockák segítségével.

5 megjegyzés:

  1. Kedves József!
    Ha átutalásos számlát úgy rendez a vevő, hogy befizet a cég bankszámlájra, az minek minősül? Készpénzfizetésnek? Tehát ezt is jelenteni kell?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen :-)
    A te könyvelésedben a pénz a pénztáradból mozog és nem a bankszámládról indul. Ezért ezt készpénz mozgásként kell könyvelned. Véleményünk szerint a jogalkotó azért hozta ezt a szabályt, hogy a bankszámlán kívüli jelentősebb pénzeszköz mozgása a hatóság látókörébe legyen és ha akarja, akkor indíthasson egy azonnali ellenőrzést. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy ezt is jelenteni kell.

    VálaszTörlés
  3. Kedves József!
    Forintról van szó. Nekem most került a kezembe egy 10.000 euros számla. Ezzel mi a helyzet? Most forintosítsam, és mivel meghaladja, így jelentsem? Nem találtam erre iránymutatást, és a NAV sem tudta igazán.
    Köszönöm!
    Mihály

    VálaszTörlés
  4. Ha jól értettem a te céged a vevő (szolgáltatást igénybe vevő) és kaptál egy számlát, amit készpénzben akarsz kiegyenlíteni. Ennek forintra átszámított értéke több, mint két millió forint. A könyvelésedben ez szerepelhet a valuta pénztárban, vagy ha nincs ilyen, akkor meg kell előbb venned a valutát és azután kerül ide. A hivatkozott jogszabály pontos szövege: "kétmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást ..."
    Véleményünk szerint az "értékben" szón van a hangsúly! Vagyis nem azt mondja a szabály, hogy forintban teljesített, hanem azt, hogy ... értékben.

    VálaszTörlés
  5. Lenkei József ! Kapcsolt vállalkozások
    A jelenlegi szükös pü-i helyzetben a kapcsolt vállalko-
    zások egyikében van a pénztárban elég kp. a másikban pénzhiány van/házipénztár 0,bankszámla sorba-áll/.A
    pénzhiányosnak utalok,akkor nem biztos,hogy az teljesül
    a sorból ami a legfontosabb.Ha átadok készpénzt 1 M-n felül jelentenem kell,eddig a kp.átadást hitelszerző-
    dés keretében bonyolitottuk.Most 2012-ben munkabér fi-
    zetésre kölcsönadott pénz után fizetnünk kell büntetést
    Kirimi József

    VálaszTörlés