Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. július 29., kedd

Önköltségszámítás a számviteli politikában

Élek a lehetőséggel és tanácsot kérek. Borászati cégeknek is könyvelek, ahol borkészítés, borértékesítés történik. Önköltségszámítási szabályzat készítésére nem kötelezettek nagyságrendjük miatt. Szeretném azonban rögzíteni a számviteli politikájukban,hogy a zárókészlet milyen módon kerül a beszámolójukban elszámolásra.


A 2000. évi C. törvény a számvitelről kimondja, hogy a számviteli politika keretében el kell készíteni -többek között - az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzatot. Ez alól a kötelezettség alól mentesül az egyszerűsített beszámolót készítő gazdálkodó, az egyszerűsített éves beszámolót készítő gazdálkodó, továbbá a törvényben meghatározott értékhatárt el nem érő gazdálkodó (az értékesítésnek az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével csökkentett nettó árbevétele valamely üzleti évben az egymilliárd forintot vagy a költségnemek szerinti költségek együttes összege az ötszázmillió forintot meghaladja).


A fenti mentesítés az önköltség számítás rendjére vonatkozó szabályzat elkészítési kötelezettsége alól ad felmentést. Ez nem jelenti azt, hogy a társaságnak egyáltalán nem is kell önköltség számítást végeznie. Az év végi készlet értékének helyes megállapítása csak akkor lehetséges, ha a kész termékkel kapcsolatban felmerült költségeket év közben analitikában kigyűjtjük,vagy ha a könyvelési program ezt lehetővé teszi, akkor külön költséghelyre könyveljük (feltételezve azt, hogy a társaság a 6-7 számlaosztályt nem használja).


Tehát először is magát a kigyűjtési módszert kell a számviteli politikában rögzíteni. Továbbá szükséges annak meghatározása, hogy mely költségeket tekintjük a közvetlen önköltség részének; melyek azok, amelyek részben hozhatók közvetlenül kapcsolatba a termék előállításával és ezeket milyen mutatók segítségével arányosítjuk. Ahogy a számviteli törvény meghatározza:

51. § (1) Az eszköz bekerülési (előállítási) értékének részét képezik azok a költségek, amelyek
a) az eszköz (termék) előállítása, üzembe helyezése, bővítése, rendeltetésének megváltoztatása, átalakítása, eredeti állagának helyreállítása során közvetlenül felmerültek,b) az előállítással bizonyíthatóan szoros kapcsolatban voltak, továbbác) az eszközre (termékre) megfelelő mutatók, jellemzők segítségével elszámolhatók(együttesen: közvetlen önköltség).
Értékesítési költségeket és az előállítással közvetlen kapcsolatba nem hozható igazgatási és egyéb általános költségeket - az eszközértékelés alapjául szolgáló - közvetlen önköltség nem tartalmazhat.


Véleményünk szerint egy önköltségszámítási szabályzat hasznosabb lehet (még akkor is, ha nem kötelező), mint barkácsolni erre vonatkozó szabályokat a számviteli politikában. A közeljövőben el fogjuk készíteni ezt a szabályzat mintát is és ugyanolyan kedvező áron beszerezheted, mint a többi szabályzatunkat.

Segítsd te is jogszabály értelmező munkánkat!

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, vagy további
kérdésed, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.
Amennyiben e-mailben azonnal értesülni akarsz az új bejegyzésekről, úgy az oldal alján
található Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) feliratra klikkelve érheted ezt el.
Szeretnél te is bejegyzést közzétenni ebben a blogban? Írd meg nevedet és
e-mail címedet. Mi meghívunk szerkesztőink közzé.

3 megjegyzés:

  1. Tiszta, világos, érthető „emberi nyelven” közölt információ. Nem véletlenül szoktam mondani, hogy egy jó könyvelő aranyat ér vagy még annál is többet. Olvasva például ezt a bejegyzést is, megint csak megerősít hitemben.

    Némely könyveléssel foglalkozó cég általában úgy beszél az ügyfeleivel, mint ha csak egy szakmai konferencián lenne. Itt viszont az „egyszerű ember” is tisztán megfogalmazott válaszokat kap.

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kérdésem:) megvásárolható az Önköltségszámítási szabályzat minta??
    Üdv Lili
    lilien@freemail.hu

    VálaszTörlés
  3. Elég nehéz mintába foglalni ezt a rengeteg egyedi, specifikus szabályrendszert. Jelenleg még nem kapható, de nem adtuk fel, hogy készítünk egy ilyet :-)

    VálaszTörlés