Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. július 22., kedd

Könyvvizsgálói szerződés

József!
Nagyon köszönöm a szerződés mintát, de még nem próbáltam ki a használatát, ezért csak szűk véleményem van.
Az első a címéhez kapcsolódik. Véleményem szerint nem lehet megbízási szerződés, mert a társaságok legfőbb szerve választja a könyvvizsgálót. Egyszerűen csak a Szerződés nevet adnám az iratnak. A megbízó szót is elhagynám, vagy módosítanám.
A második véleményemet a bejegyzett könyvvizsgáló névhez kötő-dik. A kamara jelenlegi ajánlása szerint a "kamarai tag könyvvizsgáló" cím használata a kívánatosabb.
A továbbiakban csak a használat után tudok véleményt alkotni, amit azonnal meg is írok...

Köszönöm, hogy megosztod velünk véleményedet. Szerintem az ilyen eszmecserék mindkettőnk hasznára válnak. A Megbízási szerződés kifejezés a 210-es standard mintájában is így szerepel. Valóban a taggyűlés első alkalommal kijelöli, a továbbiakban pedig megválasztja a könyvvizsgálót. De tegyük hozzá, hogy egyben megbízza az ügyvezetőt a könyvvizsgálóval történő szerződés megkötésére. A szakmai anyagok folyamatosan a megbízás teljesítéséről, a megbízás visszavonásáról beszélnek. Tehát én ezt a címet nem módosítanám. Természetesen, ha te ezt másképpen ítéled meg, akkor nyugodtan átírhatod a mintánkat. Egyenlőre mi ezt így használjuk.

Ami a könyvvizsgáló megnevezését illeti, valóban a kamara a - Kamarai tag könyvvizsgáló - elnevezést javasolja. Erről meg is jelentetett a kamara a honlapján egy állásfoglalást. Ugyanakkor ez az állásfoglalás is hangsúlyozza, hogy nem kifogásolható, idézem:

"Figyelemmel a Kkt. 203. §-ára is a korábbi jogszabályok alapján alkalmazott megjelölések is használhatók, mint ahogyan egyéb jogszabályokban több helyen előfordulnak a korábban használatos megjelölések.

c) 1993-től 2007-ig: „bejegyzett könyvvizsgáló” (Több jogszabály alkalmazza ma is.)Az önállóan álló „könyvvizsgáló” megjelölés a szövegkörnyezetből következő tartalmat hordoz. Általában a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységét nem szüneteltető kamarai tag könyvvizsgáló, vagy a választott könyvvizsgáló értendő alatta. Azok a bélyegzők, amelyeken a még a „bejegyzett” vagy a „hites” megjelölés szerepel, továbbra is használhatók, de újakat már „kamarai tag könyvvizsgáló” szöveggel ad ki a kamara és e megjelölést is javasoljuk a kollégáknak."

Tehát a titulus kérdése még nyitott. Az igazság az, hogy nekünk a "Bejegyzett könyvvizsgáló" jobban tetszik és mivel a szabályok megengedik, ezért egyenlőre ezt használjuk. Bizonyára a jövőben ezen változtatnunk kell. Erre ugyanaz érvényes: nyugodtan átírhatod. Még mindig könnyebb, mint egy ilyen dokumentumot esztétikusan megalkotni.

Segítsd te is jogszabály értelmező munkánkat!

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, vagy további
kérdésed, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.
Amennyiben e-mailben azonnal értesülni akarsz az új bejegyzésekről, úgy az oldal alján
található Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) feliratra klikkelve érheted ezt el.
Szeretnél te is bejegyzést közzétenni ebben a blogban? Írd meg nevedet és
e-mail címedet. Mi meghívunk szerkesztőink közzé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése