Feliratkozás a bejegyzésekre

Ha szeretnél értesülni ennek a blognak az új bejegyzéseiről, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon a Cégiránytű hírlevelére. A hírlevélben olyan megjegyzéseinkről is olvashatsz, amelyek nem nyilvánosak. A hírlevél küldése ingyenes és bármikor leiratkozhatsz, ha már nincs szükséged rá!
(Keresztneved, vagy ahogyan szeretnéd, hogy megszólítsunk)
Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2008. február 15., péntek

Fordított adózás - adómentes tevékenység

Hogyan, és mi alapján kell könyvelni az adómentes tevékenységhez igénybe vett - fordított adózás szerint kiállított - számlát? A szolgáltatást befogadó az áfatörvény szerint adóalanynak minősül.

Az APEH honlapján 2008. január 8-án megjelent a fordított adózással kapcsolatos cikke Személyi kör cím alatt - többek között -, az alábbi mondat szerepel:
A kizárólag adólevonási joggal nem járó adómentes tevékenységet végző (új Áfa-törvény 85-86. §-ai) adóalany, illetve az utazásszervezési szolgáltatást nyújtó (új Áfa-törvény 205-212. §-ai), vagy bármely más, árrés szerint adózó adóalany esetében (új Áfa-törvény 213-233. §-ai) a fordított adózást alkalmazni kell.
Amennyiben az áfatörvény szerinti adóalany /2 adószámú/ adómentes tevékenységet is végez, és ehhez a tevékenységéhez - fordított adózás szerint kiállított -, számlát fogad be, akkor az áfa analitika alapján / vegyes feladásban/ előírhatja az általa befizetett adót költségként. Pl. T 52 - 467.
Amennyiben adóköteles tevékenységhez venné igénybe, akkor T 466 - K 467 lenne az áfa könyvelési tétele.
Mivel a számla kiállításának módja a törvény erejénél fogva változott, s az adóalany az adómentes tevékenysége miatt kapott - fordított adózás szerint adózó -, számlára az áfát fizetetndőként bevalotta, így joga van azt költségként elszámolni.

Ha véleményed, eltérő, vagy megerősítő információd van a témával kapcsolatban, akkor szólj hozzá a "megjegyzés" fülre kattintva.
Amennyiben szeretnél e-mailben azonnal értesülni az ú bejegyzésekről, úgy az oldal alján található Feliratkozás: Bejegyzések (Atom) feliratra klikkelve teheted ezt meg.
Szeretnél te is bejegyzést közzétenni ebben a blogban? Írd meg nevedet és e-mail címedet. Mi meghívunk szerkesztőink közzé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése